Shortcut to sustainable experiences

Havnebadet

Besøg det fantastiske Havnebad ved Islands Brygge, bestående af motionsbassin, springbassin og to børnebassiner.

Havnebadet
Foto af Kontra Frame

København blev forandret, da havnebadet på Islands Brygge blev taget i brug som byens første i sommeren 2002. Vandet i havneløbet kunne erklæres rent efter mange år som transportbånd for tung skibstrafik. Københavnerne fik en ny og kærkommen mulighed for at hoppe i vandet med udsigt til byens tårne, og badet blev snart symbol på det liv, der efterhånden udspiller sig mange andre steder langs havnen. Det er ret særligt rent miljømæssigt at have en havn man kan bade i, og man får kun en ren havn ved at prioritere vandkvaliteten højt.

Et midlertidigt badeanlæg var det første der blev etableret. Det blev året efter sejlet over bag Fisketorvet, mens der på Bryggen blev opført et permanent havnebassin med plads til 600 badende gæster på alle ugens dage sommeren igennem. En gang i mellem har det været nødvendigt at lukke badet midlertidigt. Ved voldsom regn stiger byens kloakvand og ledes ud i havnen. Miljøkontrollen tillader badning, når havneløbet atter er rent for kolibakterier.

Plads til alle aldre
Havnebadet har samme beliggenhed som Badeanstalten Rysensteen, der blev lukket i 1954 på grund af sundhedsfare. Det er tegnet af den unge tegnestue PLOT (nu delt i de to tegnestuer, BIG og JDS). Det er anlagt på pontoner og indeholder regulære svømmebassiner, bassiner til børn og bassin til udspring fra tre og fem meter. Der er referencer til den klassiske badeanstalt med enkel materialemæssig brug og sammensætning. Badet er formet som en aflang firkant med lange gangarealer i træ og vækker minder om et promenadedæk på et passagerskib med små forskellige soppebassiner. Udspringstårnet er formet som stævnen på et skib, og livredderens udkigspost som en skibsskorsten.

Havneparken
Bryggens havnebad hænger sammen med Havneparken, en lang grøn strækning, som er blevet til på beboernes initiativ, og som har trukket livet ned til havnen og skabt forbindelse til Havnestaden. Den indeholder mange elementer, der både vidner om stedets historie og storbyens moderne parkliv. Et gennemgående træk er, at elementer fra tidligere industrivirksomheder på området er blevet genanvendt og har fået nye funktioner. For eksempel er stålelementer blevet til en pergola og skroget fra færgen Pinen er blevet til overdækningen af en friluftsscene. For at tilgodese så mange forskellige brugere som overhovedet muligt, er der i den nordlige ende opsat en skateboardrampe.