Shortcut to sustainable experiences

Andelsboligforeningen Vildrose

3 B'er: Bæredygtige billige boliger

Andelsboligforeningen Vildrose

Boligerne på Thomas Koppels Allé er opført efter nye skærpede krav til isolering og energiforbrug. Der er installeret et ventilationssystem, som udskifter luften hver anden time. Det giver et sundere indeklima, hvor risikoen for allergier mindskes. Samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i luften genanvendes.

Boligerne på Thomas Koppels Allé er en del af tidligere overborgmester Ritt Bjerregaards projekt "5000 boliger til 5000 kr." og har fået navnet Vildrose. Hvert rækkehus er på 85 kvadratmeter og er indrettet så en familie med et par børn kan bo der. I Vildrose-kvarteret er der i alt 38 andelsrækkehuse, hvoraf 12 er de særlige billige boliger. Området har et fælleshus, et værksted, legehuse til børnene og store grønne arealer med legeplads, grill- og bålplads. Alle boliger er opført efter nye skærpede krav til isolering og energiforbrug. Der er installeret et boligventilationssystem, som udskifter luften hver anden time. Det giver et sundere indeklima, hvor risikoen for allergier mindskes. Samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i luften genanvendes.

Det var en af beboerne, Anders Sørensen, som tog initiativet til at få solceller. Han har fungeret som tovholder og fundraiser igennem hele forløbet. Anlægget blev til i samarbejde med arkitekten Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter, der også har tegnet husene. "Vi kunne godt have fået flere solceller op og fået et større tilskud, men vi valgte at følge arkitektens råd. Der var ikke nogen grund til at plastre det hele til og ødelægge det arkitektoniske udtryk. Nu har vi 250 kvadratmeter, som svarer til 30,6 kWh. Vi er meget tilfredse med det rent æstetiske - de sorte solceller, der passer til vores sorte træhuse," siger Anders Sørensen.

Prisen for hele anlægget er på 1,2 million kroner, hvoraf der er givet støtte fra EU, byfornyelsesfonde og Concerto-programmet på tilsammen 800.000 kroner. De sidste 400.000 har Vildrosen lånt i Merkur Bank. Der forventes en besparelse på 50.000 kroner om året, så nu er boligerne både økonomisk og miljømæssigt bæredygtige!