Shortcut to sustainable experiences

8-tallet - Verdens bedste byggeri

Tæt på en familie, der bor i 8-tallet.

8-tallet i Ørestad er kåret som verdens bedste boligbyggeri ved World Architecture Festival. Det er anden gang, at tegnestuen bag byggeriet, BIG, modtager den fine pris for et af deres boligbyggerier.

Mød her en familie, som har valgt at rykke fra Østerbro til Ørestad og bosætte sig i 8-tallet.

Hvem?
Sung og Lotte samt Noah (9), Gabriel (5) og Lukas (1) flyttede 1. oktober 2010 ind i 8-tallet i et af "byhusene", som er storfamilievenlige lejligheder i to plan med en lille forhave og indgang fra det specielle fortov, som løber på indersiden af 8-tallet.

Hvor boede I før 8-tallet?
"Vi kommer fra et rigtigt klassisk Østerbrokvarter, hvor vi boede i en gammel lejlighed. Den var desværre ikke stor nok til to voksne og tre drenge, og vi havde brug for noget luft og uderum."

8-tallet familie

Hvorfor valgte i 8-tallet?
"I lejligheden i 8-tallet er der værelser nok til alle. Lejligheden er desuden helt ny, og vi kan godt lide arkitektens tanker bag byggeriet og den måde, det er sat sammen på.

Vi har også fået den mest fantastiske natur lige uden for hoveddøren samtidig med, at vi kan tage metroen til Indre By på 10 minutter."


Hvorfor gjorde I ikke som andre by-børnefamilier og flyttede ud i et parcelhus i forstaden?
"Vi er by-mennesker - den store traditionelle forstadsløsning med hus, have, to biler og skolen lige rundt om hjørnet tiltaler os ikke.

Som udgangspunkt ville vi gerne være blevet på Østerbro, men vores behov og priserne på boliger hang ikke helt sammen. Det var også ret svært at finde nybyggeri med plads til tre børn, men 8-tallet kunne altså opfylde vores behov og ønsker.

Vi vil dog ikke bo længere ude, end vi gør her, og det er absolut metroen lige rundt om hjørnet, som gør, at vi ikke føler os smidt ud af byen.

Det er helt fint, at vi skal bevæge os lidt for at komme rundt, fx fortsætter vores børn med at gå i skole på Østerbro."

Hvordan nu med det pulserende byliv?
"Stemningen og bylivet er bestemt meget, meget anderledes i Ørestad end på Østerbro. Vores børn går stadig i skole på Østerbro, så vi får da en dosis Østerbro-byliv hver dag, men den der Østerbro-pusse-nusse-hygge må vi erkende ikke findes herude.

Vi kommer til at savne cafélivet på Østerbro - ikke fordi vi sad på café hver dag, men det var hyggeligt at være i et område med mange mennesker og liv, fx koncerter og fodboldkampe. På den måde var vi jo i hjertet af København."

Hvordan er bylivet i Ørestad?
"Vi faldt for den fantastiske udsigt over Kalvebod Fælled til den ene side og udsigten ind over byen til den anden. Og vi valgte bevidst Ørestad syd med tætheden til naturen og ikke Ørestad city (Fields-området), hvor man forsøger at skabe en mere traditionel by-stemning.

Det store sports- og legeområde plug 'n play, som ligger lige ved siden af 8-tallet var også med til, at vi faldt for området herude. Vi kan nyde den vilde natur, vi kan være aktive i plug 'n play, og vi kan smutte ind til byen med metroen. Det er for os en god kombination."

Hvordan er det at være de første mennesker i 8-tallet?
"Det er da sjovt at være de første, selvom det er lidt ghost-city lige nu. Vi glæder os da til, at folk flytter ind, og der forhåbentligt bliver fyldt herude - vi er jo ikke flyttet til 8-tallet for at være de eneste."

Hvordan ser 8-tallet ud om to år?
"Der er fyldt op i alle lejlighederne og folk i byhus-lejlighederne, som vores, har sat deres personlige præg på de små forhaver, så det hele ser lidt mere beboeligt ud.

Der vil formentlig rende en masse børn rundt på 'fortovene' og nede i gården. Og så håber vi, at der er kommet gang i underetagen, hvor det er meningen, at der skal være institutioner, supermarked og andet erhverv. Måske en lille kiosk…"

Hvordan påvirker den heftige kritik af Ørestad jer?
"Vi kan selvfølgelig godt forstå nogle af kritikpunkterne omkring manglende byliv og dårlig planlægning af området.

Dem, vi har mødt herude, er rigtigt glade for at bo her, og vi mener, at man selv må tage stilling og vurdere, hvilke behov man har, og hvad der fungerer. Kan man se en mening med det hele? Naturen er sindssyg flot, og der ligger et helt nyt idrætsområde som nabo. Det giver god mening for os lige nu."

Kilde: Copenhagen X

2014

2013

2015

2012

2011